h1

Malam Munajat Kasihku Palestin, Rabat, Maghribi

30 January, 2009

Assalamualaikum Warahmatullah.

24 Januari 2009 (Sabtu) – Malam Munajat Kasihku Palestin telah berjaya dianjurkan oleh Persatuan Mahasiswa Malaysia Di Maghribi (PMMM) bertempat di Kediaman Rasmi Duta Besar Malaysia Ke Maghribi, Datuk Othman Bin Samin, Rabat. Turut melibatkan semua warga Malaysia Di Maghribi di bawah seliaan Persatuan Rakyat Malaysia Di Maghribi. Namun ada juga yang tak dapat hadir atas masalah-masalah tertentu.

12:30 – Tamat pengajian Qawaid al-Nahw Wa al-Sarf di kuliah. Cuti selama 1 minggu. Memikirkan ke mana hala tuju selama 1 minggu ini. Terlintas di fikiran akan program anjuran PMMM. Oh, harusku ke sana demi Kasihku Palestin.

15:50 – Keretapi dua tingkat ONCF berlepas dari Pas ke Rabat. Mengambil masa 2 jam 30 minit kecuali kecemasan. Kulsyi Bayn… Maka, ku layari internet WANA 128 MB duduk bersila di atas lantai keretapi tanpa menghiraukan mata liar manusia yang memandang. Huhu…

18:45 – Tiba di rumah Duta Besar Malaysia Ke Maghribi. Ustaz Razizi bin Tarmuji sedang menyampaikan tazkirah mengenai Palestin. Terlepas untuk turut serta dalam solat Maghribi, solat Jenazah Ghaib, Qunut Nazilah secara berjemaah.

21:00 – Usai solat Isyak, program dimulakan dengan ucapan Pengarah Program, Mohd Ikram Hakim Bin Mohd Radzi diikuti ucapan Timbalan Presiden PMMM, Nor Adli Syahri Bin Abdul Kadir.

– Seterusnya ucapan S/U Persatuan Rakyat Malaysia Di Maghribi, Encik Muhamad Kamil Bin Baharin. Beliau merupakan RD Syarikat al-Hidayah Development SARL, Rabat, Maghribi.

– Seterusnya ucapan Duta Besar Malaysia Ke Maghribi, Datuk Othman Bin Samin.

– Usai sesi ucapan, tibalah saat yang dinantikan iaitu Deklamasi Sajak oleh ahli Group Karyawan Luar Negara (GKLN). GKLN di Maghribi sekarang dibawah seliaan Abdul Rahim Bin Zainudin.

– (1) Abdul Rahim Bin Zainudin, pelajar tahun 2 Pengajian Bahasa Arab di Universiti Mohamed 5, Rabat, Maghribi. Pelbagai jenis sajak dan cerpen yang dikarang beliau telah berjaya menembusi akhbar tempatan Malaysia, Tunas Cipta, antologi Bahasa Bumi dan pelbagai lagi buku keluaran GKLN. Boleh layari blog beliau di:

http://inskripsiabdi.wordpress.com/

– (2) Zahirah Binti Zahid, pelajar tahun 3 Pengajian Islam di Universiti Mohamed 5, Rabat, Maghribi. Juga pelbagai sajak dan cerpen yang dikarang beliau tersebar luas di alam internet mahupun dibukukan seperti Jalan Jauh Ke Ramallah keluaran GKLN. Boleh layari blog beliau di:
http://akudankatarsis.blogspot.com/


– (3) Abang Amir telah mendeklamasi sajak hasil tulisan Khairul Nashreeq Bin Jaafar, graduan Malaysia di Universiti Malik as-Saadi, Tetouan, Maghribi. Menggunakan nama pena “al-Fannani” dalam mengarang sajak mahupun cerpen. Johan SEMPURI 08 anjuran GKLN Maghribi. Blog beliau boleh dilayari di:

http://alfannani.wordpress.com/

Malam Munajat Kasihku Palestin diakhiri dengan persembahan nasyid oleh kumpulan al-Firdausi.

22:30 – Majlis berakhir dengan makan malam. Jutaan terima kasih buat tukang masak dan konco-konconya. Juga buat ayahanda Datuk Othman Bin Samin atas keprihatinan beliau terhadap warga Malaysia di Maghribi.

23:50 – Majlis bersurai.

Wassalam.

YB: ABCD

Villa Abou Temmam, Kenitra – 30 Januari 2009 – Jumaat – 01:05

“BERHIJRAHLAH KE ARAH PARADIGMA YANG LEBIH BAIK”

2 comments

  1. mizyan bizzaf mabruk barakallah fikum


  2. adus…bile dh blk msia, tgk blk video2 ni, rindu sgt2 plak rsenye..perasaan oh perasaan..

    inchallah, de rzki leh kite sume jumpe lgi..

    isk3..teringat memori bernasyid ngn dak2 ni..adoi..Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: