h1

Maklum Balas ahli al-Fikrah Groups Mengenai Maghribi (al-Ghumariyyuun)

24 April, 2008

Salam.

Pada 20 April 2008, saya ada iklankan mengenai Kemasukan Ke Universiti Di Maghribi di al-Fikrah Groups. Maklum balas yang saya terima hasil perbincangan dalam Groups tersebut, mereka membicarakan mengenai al-Ghumariyyuun. Ini kerana buat pengetahuan semua, memang terdapat satu keluarga di Tanger, Maghribi iaitu Zawiyah Siddiqiyah yang mana pengasasnya Muhammad Ben Siddiq al-Ghumari ( 1878-1935 ).

Insya Allah, ada kelapangan waktu, saya akan cuba berkongsi dengan semua mengenai Zawiyah Siddiqiyah ini. Untuk permulaan, saya ingin berkongsi dengan semua tentang perbincangan dalam al-Fikrah Groups mengenai pandangan mereka terhadap al-Ghumariyyuun.

(1) Perbincangan tentang al-Ghumariyyuun di:

http://www.ahlalhde eth.com/vb/ showthread. php?t=11802& highlight= %C7%E1%DB% E3%C7%D1% ED

(2) Ada 5 beradik iaitu Ahmad, ‘Abdullah, Azzamzami, ‘Abdul Hayyi dan ‘Abdul ‘Aziz. Az Zamzamiyy lebih hampir kepada Salafiyyah berbanding adik-beradik lain. Yang lain ramai yang dipengaruhi kesufian dan keshi’ahan. AHmad bin Siddiq Al Ghumariyy yang paling tua dan ‘aalim di antara mereka semua. Beliau ada menyerang sebahagian pemikiran Ash’ariyyah yang ekstrim.

Dr MAZA pernah kata Ghumariyyuun ni bukan calang-calang orang.

(3) Di : http://www.ahlalhde eth.com/vb/ showthread. php?t=25315& highlight= %C3%CD%E3% CF+%C7%E1% DB%E3%C7% D1%ED

Admin bahagian manuskrip di Multaqa iaitu Syaikh Khaalid Al Ansaari mendedahkan kegelinciran Al Ghumariyy yang antara lain menganggap Fir’aun sebagai ahli syurga sebagai pembelaan kepada Ibn ‘Arabiyy.

Namun ada juga tulisan2 lain yang menunjukkan bahawa beliau menyokong ‘aqeedah Salaf dan memuji buku-buku Ibn Qayyim dan Ibn Taimiyyah.

(4) Di: http://www.muslm. net/vb/archive/ index.php/ t-151861. html

Diceritakan pula tentang az zamzamiyy al ghumariyy yang berpindah dari ‘aqeedah ashaa’eerah ke ‘aqeedah Salaf lalu menyerang bid’ah dan ahlinya. Beliau meninggal pada tahun 1408 H, rahimahullah.

– Maklum balas ini dari “Muhammad” im3132002@yahoo.com

(1) Hmmm, menurut Ustaz Adlan ada seorang murid yg begitu rapat dengan Ahmad bin Siddiq Al-Ghumariyy (dia ada sebut nama Syaikh tuh tapi ana lupa) telah keluar dari
majlis ilmu beliau kerana pegangan Syi’ah Ahmad bin Siddiq Al Ghumariyy tuh. WAllahu’alam

(2) Al-Ghumariyy ni memang hebat gak ilmunya.. ######################### Anak muridnya yg meninggalkan majlis ilmunya tu kata sekiranya tidak kerana pengaruh Syi’ah tuh, Al-Ghumariyy merupakan ulamak hadis yang paling hebat zaman nih… WAllahu’alam. ..

– Maklum balas ini dari “Abu Iqbal Mohd Yaakub Mohd Yunus” akob73@yahoo.com

Itulah maklum balas mengenai al-Ghumariyyuun dari ahli-ahli al-Fikrah Groups. Ok, ada ruang kita bersua kembali.

Wassalam.

YB : ABCD

Hayy El-Fath, Saknia, Kenitra – 24 April 2008 – Khamis – 01:28

“BERHIJRAHLAH KE ARAH PARADIGMA YANG LEBIH BAIK”

3 comments

  1. Saudara ,kalau nak ambil pendapat,janganlah ambil pendapat dari puak wahabi.Silalah ambil dari ahl sunnah wal jammah.Wahabi amat memusuhi keluarga al ghumariyyin kerana mereka menentang wahabi.

    Mulalah mereka menuduh dan memfitnah yang bukan bukan.dan ianya sekadar kata kata kosong sahaja tanpa bukti.Dan yang kita tahu ahli alfikrah group tu kebanyakan bukannya orang yang benar benar alim,tetapi hanyalah kebanyakan orang bukan agama yang berlagak alim.


  2. Terima kasih atas komen anta. Ana memang nak ulas benda ni tapi tak sempat sokmo. Skrg ni pun nak exam. Insya Allah, ada masa ana cuba ceritakan pasal al-Ghumari setakat yang tahu. Kalau anta tahu ttg al-Ghumari, boleh la postkan kat ana. Nanti ana letak kat blog ni. Tu pun kalau sudi.

    Wassalam.


  3. salam, saudara saya graduan quran sunnah dari usim, saya berminat utk sambung master di morocco.. tapi ada rakan2 bgtau saya agar bertanya pelajar di morocco , sbb rakan sy ckp sangat susah utk kuasai pelajaran di sana.. lgpun sy tak tahu public universities yg tawarkan bidang saya.. harap saudara boleh membantu.. apapun saya dahului dgn jazakillahi khairan jaza’..



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: