h1

KEMPEN MENDERMA DARAH

18 April, 2008

Assalamualaikum Warahmatullah.

Buat pengetahuan ahli PMMM semua khususnya kat Kenitra, sekarang ni Tabung Darah Kenitra bersebelahan dengan Hospital al-Idrisi ada mengadakan kempen menderma darah. Jadi, bagi sesiapa yang ingin menderma darah, dialu-alukan.

Dikesempatan ini, berdasarkan pengalaman dan pengetahuan yang ada pada saya, tak salah untuk saya berkongsi dengan anda semua mengenai darah.

Ok, jenis-jenis darah boleh dikategorikan kepada A, B, AB dan O. Darah AB dikenali sebagai Penerima Universal kerana dapat menerima darah A, B, AB dan O. Manakala darah O dikenali sebagai Penderma Universal kerana dapat menderma ke semua jenis darah A, B, AB dan O. Ada pun mereka yang berdarah A hanya dapat menderma kepada mereka yang berdarah A dan AB dan menerima darah A dan O sahaja. Begitu juga mereka yang berdarah B hanya dapat menderma kepada mereka yang berdarah B dan AB dan menerima darah B dan O sahaja.

Tentang pengambilan darah pula, hanya 450 ml sahaja yang akan diambil setiap kali kita menderma darah. Bagi lelaki, mereka boleh menderma darah setiap 3 bulan sekali. Maknanya dalam setahun, mereka boleh menderma sebanyak 4 kali. Berbeza dengan perempuan, mereka boleh menderma darah setiap 4 bulan sekali. Maknanya dalam setahun, mereka hanya boleh menderma sebanyak 3 kali sahaja.

Kenapa kita perlu menderma darah? Ok, darah memainkan peranan penting dalam sistem tubuh badan kita. Tanpa darah, kita tidak akan bernyawa @ sistem badan kita akan berhenti dari berfungsi. Jadi hargailah darah kita. Dengan menderma darah, kita dapat menyelamatkan beribu-ribu nyawa manusia yang amat memerlukan. Tidakkah kita ingin membantu mereka?

Dengan menderma darah, kita dapat menyihatkan tubuh badan kita. Ibarat sebuah kereta yang perlu ditukar minyak pelincir bila tiba ke satu tahap yang ditetapkan bagi menjaga enjin kereta tersebut. Begitu juga dengan tubuh badan kita. Sekiranya kita tidak menderma darah sekalipun, akan berlaku proses perkumuhan badan untuk pertukaran darah. Maka, alangkah baiknya kalau kita menderma darah kerana ianya dapat membantu insan yang memerlukan.

Sebenarnya, menderma darah ini boleh disamakan dengan berbekam yang merupakan sunnah Rasulullah S.A.W. Bezanya, berbekam kita mengeluarkan darah yang kotor. Adapun menderma darah, kita dapat menyelamatkan nyawa manusia dengan darah yang diambil dari badan kita. Rasanya tak rugi kita menderma darah kerana ianya tidak melibatkan sebarang kos perbelanjaan malah ianya mendatangkan faedah sampingan buat kita.

Sebagai contoh, sekiranya kita ingin melakukan pemeriksaan kesihatan untuk kegunaan proses kemasukan Universiti, maka akan dikenakan sedikit bayaran. Adapun jika kita lakukan pemeriksaan kesihatan ini melalui Tabung Darah, ianya adalah percuma. Begitu juga keistimewaan kelas wad sekiranya kita terpaksa tinggal di hospital akibat ditimpa kemalangan. Apa pun, itu semua bukan tujuan utama kita. Yang pasti, ikhlaskan niat kita pada jalan Allah bagi membantu insan-insan yang memerlukan.

Kenapa kita tidak ingin menderma? Antara alasan-alasan yang selalu saya dengar ialah:

(1) Kami orang perempuan kurang sesuai untuk menderma darah. Betul ker? Anda perlu ingat bahawa orang perempuan la yang banyak memerlukan darah. Kenapa saya berkata begitu? Ini kerana, hanya orang perempuan yang melahirkan anak. Banyak kes yang kita dengar ibu-ibu yang mengandung banyak kehilangan darah. Jadi, kalau bukan kaum Hawa sendiri yang membantu, siapa lagi?

(2) Kami kurus. Kami kurang darah. Sepatutnya kami yang perlu menerima darah. Ok, anda perlu tahu bahawa kenyataan anda ini adalah salah. Sekiranya anda kurang darah, sudah tentu anda tidak akan hidup normal. Pelbagai penyakit akan menimpa anda. Kurus bukan penyebabnya. Lagi satu, anda mahukan darah? Begitu juga orang lainkan? Jadi, kenapa tidak ingin menderma? Kenapa kita hanya ingin menjadi penerima? Bukannya pemberi.

(3) Orang yang menderma darah akan jadi gemuk. Ini betul sekiranya anda tidak menjaga pemakanan anda. Untuk pengetahuan, selepas kita menderma darah, tubuh badan kita akan letih kerana kita kekurangan darah. Masa tu kita perlu kembalikan darah kita dengan makan makanan yang berprotein dan berkhasiat. Tapi, sila jaga pemakanan anda. Gemuk bukan kerana kita menderma darah tetapi kerana kita tidak jaga pemakanan kita.

Rasanya itulah serba sedikit mengenai pengetahuan menderma darah yang dapat saya kongsikan bersama anda. Sungguh saya kata, tak rugi anda menderma darah. Lebih-lebih lagi, jika keluarga, sanak saudara mahupun sahabat handai anda sendiri yang memerlukannya. Ingat, kita semua bersaudara. Mungkin kita tidak berduit atau berharta untuk membantu saudara kita. Tapi kita punya darah untuk membantu mereka lebih-lebih lagi saudara sesama Islam kita di Palestin, Iraq dan sebagainya yang berhadapan dengan situasi perang.

Alhamdulillah, saya sendiri baru sahaja menderma darah buat kali ke-9 di Maghribi. Dan sebelum ini 4 kali semasa berada di Malaysia. Insya Allah jika diizinkan, kita bergerak setapak lagi dengan mendermakan organ kita. Tanamkan niat kita untuk berbuat demikian. Maklum la, bila dah masuk kubur nanti, semuanya akan hancur. Jadi, apa salahnya kita dermakan organ kita yang masih boleh digunakan sebelum tubuh ini dimasukkan ke kubur.

Wassalam.

YB : ABCD

Villa Abou Temmam, Kenitra – 18 April 2008 – Jumaat – 02:06

“BERHIJRAHLAH KE ARAH PARADIGMA YANG LEBIH BAIK”

One comment

  1. Saya ingin bertanya pendapat mengenai hukum menderma darah. Ada pendapat yang mengatakan haram kerana melibatkan darah yang merupakan salah satu jenis najis. Terima kasih.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: